Autorska Kuchnia
Marcina Balińskiego
Perła
z doliny Bugu
Restauracja Folwark Księżnej Anny to obowiązkowy punkt na gastronomicznej mapie Podlasia. W otoczeniu lasów, łąk i wspaniałej przyrody, znajduje się w bardzo cichej i spokojnej okolicy – w małej miejscowości Anusin koło Siemiatycz. W naszej kuchni używamy produktów z własnego ogródka oraz od zaprzyjaźnionych dostawców.
Zioła, pikle, kiszonki
Menu to autorski pomysł szefa kuchni Marcina Balińskiego, wyróżnionego przez prestiżowy „żółty przewodnik”. Szef korzysta z produktów od lokalnych producentów i okolicznych gospodarstw. Wykorzystuje warzywa i owoce sezonowe, a daniom regionalnym nadaje nowe życie. Pikle i kiszonki są robione na miejscu, a lokalne zioła, takie jak trawa żubrowa czy czosnek niedźwiedzi, są zbierane własnoręcznie i używane do dań i marynat.
Na deser... Beza!
W restauracji można spróbować pysznej kiszki ziemniaczanej podanej na zasmażanej kapuście, delikatnych policzków wołowych z podlaską babką ziemniaczaną lub grasicy cielęcej z grillowanym sękaczem. Lokalność przejawia się też w deserach, np. w waniliowym kremie z kresowym mrowiskiem. Szczególną delicją jest beza księżnej Anny, która dzięki Folwarkowi stała się wizytówką regionu. Zatrzymując się tu Warto spróbować znakomitych nalewek np. porzeczkowo-czekoladewj lub gruszkowej z cynamonem.