Kuchnia

Autorska Kuchnia

Marcina Balińskiego

Perła

z doliny Bugu

Restauracja Folwark Księżnej Anny to obowiązkowy punkt na gastronomicznej mapie Podlasia. W otoczeniu lasów, łąk i wspaniałej przyrody, znajduje się w bardzo cichej i spokojnej okolicy – w małej miejscowości Anusin koło Siemiatycz. W naszej kuchni używamy produktów z własnego ogródka oraz od zaprzyjaźnionych dostawców.

WĘDLINY I SERY

Nabiał i wędliny dostarczają nam lokalni mali producenci, którzy wytwarzają je w oparciu o domowe receptury, nie używając konserwantów i barwników.

MIODY i ZIOŁA

Zioła przywozi nam mama z ogrodu za domem, a prawdziwe podlaskie miody dostarczają nam pszczelarze z lokalnych pasiek.

SAMO JABŁKO 100% Sok Naturalny

Rodzinna firma, która od trzech pokoleń zajmuje się uprawą sadów jabłoniowych na terenie nadbużańskiego Podlasia.

WYSOKIEJ JAKOŚCI DRÓB

Naszym Gościom serwujemy kurczaka zagrodowego, karmionego paszą wolną od GMO, który ma dostęp do naturalnego światła i możliwość zwiększonej aktywności ruchowej. Drób ten jest chowany wyłącznie w starannie wyselekcjonowanych kurnikach.

WARZYWA I JAJA

Mamy wokół zaprzyjaźnionych gospodarzy, którzy zaopatrują nas w wiejskie jaja, a warzywa uprawiamy we własnym ekologicznym ogródku.

LOKALNE PIWA

Z pieczołowitością warzone przez lokalny, rzemieślniczy browar.

LOKALNE WINA

Z przyjemnością zaserwujemy Wam wino z zaprzyjaźnionej winnicy robione ze szczepów Regent, Hibernal, Solaris, Cabernet Cantor.

LOKALNE WÓDKI

Podlaska Wytwórnia Wódek słynie ze znakomitych trunków tworzonych z podlaskiego ziemniaka. W naszej restauracji skosztujesz doskonałych roczników ziemniaczanych wódek, oraz doskonałej nalewki na lokalnych ziołach.

Zioła, pikle, kiszonki

Menu to autorski pomysł szefa kuchni Marcina Balińskiego, wyróżnionego przez prestiżowy „żółty przewodnik”. Szef korzysta z produktów od lokalnych producentów i okolicznych gospodarstw. Wykorzystuje warzywa i owoce sezonowe, a daniom regionalnym nadaje nowe życie. Pikle i kiszonki są robione na miejscu, a lokalne zioła, takie jak trawa żubrowa czy czosnek niedźwiedzi, są zbierane własnoręcznie i używane do dań i marynat.

Na deser... Beza!

W restauracji można spróbować pysznej kiszki ziemniaczanej podanej na zasmażanej kapuście, delikatnych policzków wołowych z podlaską babką ziemniaczaną lub grasicy cielęcej z grillowanym sękaczem. Lokalność przejawia się też w deserach, np. w waniliowym kremie z kresowym mrowiskiem. Szczególną delicją jest beza księżnej Anny, która dzięki Folwarkowi stała się wizytówką regionu. Zatrzymując się tu Warto spróbować znakomitych nalewek np. porzeczkowo-czekoladewj lub gruszkowej z cynamonem.

Kuchnia doceniona przez

Żółty Przewodnik Gault&Millau

Znaleźliśmy się w gronie 580 restauracji z całej Polski i wśród 6 wyróżnionych lokali na Podlasiu. MENU zmieniamy sezonowo, warto pytać obsługę o dania spoza karty, bo może akurat przy domu wyrosły nam smardze, z których Marcin zrobi Tagliatelle, albo zjawił się Pan Bartosz z dostawą świeżych wyrobów z koziego mleka lub świeża dostawa Jagody kamczackiej, która doskonale smakuje z domowymi lodami z koziego sera.